Lifestyleblog over voeding, gezondheid, duurzaamheid en tuinieren
OntbijtReceptenZoete snacks

Appelrijstcake met hazelnoten (Rice & Shine!)

Heb je ooit appelcake gegeten met zilvervliesrijst? Als je antwoord hierop ‘nee is, dan is deze appelrijstcake met hazelnoten er eentje om uit te proberen! Dit recept schreef ik voor Vitiv. Deze heerlijke plak appelnotencake kan je heel goed als voedzaam ontbijt inzetten. Als je door tijdgebrek in de trein moet ontbijten is deze cake een prima oplossing, want je neemt ‘m heel makkelijk mee in een bakje. Maar uit ervaring weet ik dat deze cake ook heerlijk als tussendoortje bij de koffie is. Deze cake bevat alleen natuurlijke suikers door de appelstukjes en gehakte abrikozen. Een verantwoord ontbijtje dus! Óf tussendoortje.
Als je zilvervliesrijst over hebt van de avondmaaltijd, weet je nu wat je er nog meer mee kunt doen! Vries overgebleven rijst eventueel in voor een later bakmoment. Je kunt overigens zelf experimenteren met de hoeveelheid zilvervliesrijst van dit recept. De rijst zorgt ervoor dat alles aan elkaar blijft plakken, dus gebruik er niet té weinig van.

Deze ontbijtcake is trouwens ook heel lekker als tussendoortje! Alleen natuurlijke suikers; dus aangenaam voor je bloedsuikerspiegel.

Een snel en voedzaam ontbijtje; je haalt ‘m de avond ervoor uit de vriezer en je bent in een mum van tijd ready to go!

Bereidingstijd

  • 20 minuten kooktijd van de zilvervliesrijst
  • 30 minuten bereidingstijd van de cake
  • 45/50 minuten baktijd

Ingrediënten

  • 200 gr gekookte zilvervliesrijst – ca. 80 gram ongekookt
  • 2 appels
  • 2 tl Ceylon kaneel
  • snuf Keltisch zeezout

Keukenbenodigdheden

  • Bakpapier
  • Cakeblik
  • Koekenpan

Niveau

  • Makkelijk

Bereidingswijze

  • Kook de zilvervliesrijst gaar in ruim water. Belangrijk: de zilvervliesrijst moet plakkerig zijn. Gaar stomen is voor dit recept daarom niet handig. Voeg extra water toe indien nodig *)
  • Rooster de hazelnoten in de koekenpan tot ze lichtbruin kleuren, schud regelmatig
  • Behoud de schil van de appel, ontdoe de appel van de klokhuizen en hak in kleine stukjes
  • Verwarm de oven voor op 175 graden
  • Hak de abrikozen in kleine stukjes; hoe kleiner hoe beter
  • Voeg alle ingrediënten bij elkaar, meng goed. Is de substantie te compact: voeg dan een klein beetje water toe. Het moet goed plakken en maar een heel klein beetje smeuïg zijn. 
  • Bekleed het bakblik met het bakpapier en stort het deeg erin. Druk goed aan en plaats in de oven
  • Bak de appelrijstcake in ongeveer 45/50 minuten gaar
  • Laat de appel-noten rijstcake afkoelen op een rek
*) heb je een restje drooggekookte zilvervliesrijst over van de avondmaaltijd? Warm opnieuw op met extra water, roer regelmatig en laat gedurende enkele minuten koken totdat de rijst vocht heeft opgenomen en plakkerig is geworden.

Houdbaarheid

De appelrijstcake is gekoeld nog 4 dagen houdbaar. In de vriezer is de cake 2-3 maanden houdbaar.

Variëren

Met deze appelnotencake kan je heel makkelijk variëren!
  • Je kunt naar eigen inzicht variëren met de hoeveelheid zilvervliesrijst.
  • Ik verving een deel van de zilvervliesrijst door een restje pompoen: ook heel goed te doen!
  • Of vervang 1 appel door een halve banaan.
  • Voeg een koffielepel gemalen anijszaad toe in plaats van kaneel: heerlijk!

Geef het beestje een naam

Het was nog best lastig om een goeie naam voor deze ‘cake’ te bedenken. Want hoewel het cake heet; je wilt mensen toch ook niet op een verkeerd been zetten. Het bleek dat het noemen van rijst in de naam juist als nieuwsgierigmakend werd ervaren. Na een poll op mijn Facebookpagina en op Instagram kwamen er hele bruikbare namen uit, maar ook hele geestige. Die wil ik je niet onthouden!

Wat dacht je van:
  • Apple rice ‘Nutcake’
  • Ik-zag-wel-dat-je-naar-mijn-slanke-figuur-cake
  • Rice & Shine

Toch leuk; als food, humor en creatieve ideeën samenkomen. 🙂

Eet smakelijk!
%d bloggers liken dit: