Lifestyleblog over voeding, gezondheid, duurzaamheid en tuinieren
LunchReceptenSalades

Oosterse bietensalade met paddestoelen en tahindressing

Bietjes! Ik ben er dol op. Vroeger maakte mijn moeder regelmatig geraspte bietjes met rauwe uitjes en citroensap. Nog steeds lekker, maar ik doe er nu nog veel meer mee! Ik verwerk bietjes in mijn smoothie, in deze delish bietendip, in mijn pancakes, in mijn glutenvrije brownie of in een maaltijdsalade.Dit recept schreef ik voor Vitiv. Vitiv is een biologisch natuurvoedingsmerk en verkoopt ook o.a. supplementen.
De combinatie in dit recept van de zoete bieten, de frisse wortellinten, koriander en de diepe smaak van de champignons is echt genieten! Past heerlijk in deze herfstperiode maar ik kan me voorstellen dat ik ‘m ook heel graag in de lente of zomer eet. Deze salade is weer een bewijs dat vlees niet perse hoeft. De geroosterde noten en de gebakken kastanjechampignons: they do the job.
Bereidingstijd:
40 minuten voor het koken van de rauwe bieten
30 minuten bereiden van de maaltijdsalade
Niveau: makkelijk/gemiddeld
Maaltijdtype: maaltijdsalade – lunchsalade – vegan – glutenvrij
Eten waar je blij van wordt. En gezond. Nou; dit is ‘m hoor! Wat een fijne salade – al zeg ik het zelf!
De tahindressing serveer ik ‘on the side’. Ziet er net wat smakelijker uit. Het oog wil ook wat, en dat verdient deze mooie salade ook.

Wat heb je nodig

Voor twee personen
  • 2 bieten
  • 1 winterpeen
  • 2 el olie om in te bakken
  • 1 limoen
  • 50 gram hazelnoten
  • 8 kastanjechampignons
  • snuf zout
  • snuf peper
  • 1/2 Spaanse peper
  • 8 takjes koriander (of munt voor de korianderhaters)
  • 1 teentje knoflook
  • 6-8 eetlepels gekookte linzen
Voor de dressing:

Aan de slag

  • Kook de bieten in circa 45 minuten gaar
  • Laat de bietjes als ze gaar zijn een beetje afkoelen in koud water, wrijf het vel eraf
  • Snij de bieten in dunne plakken en zet opzij
  • Trek met de kaasschaaf of mandoline lange linten van de winterpeen en meng dit met het sap van een halve limoen in een schaaltje. Zet opzij
  • Rooster de hazelnoten in een hete koekenpan op een medium-laag vuur tot ze lichtbruin kleuren
  • Meng in een kommetje de tahin, de coconutaminos, gemberpoeder, de eetlepels water met een snuf peper
  • Was de koriander, hak de steeltjes fijn en bewaar de blaadjes voor later
  • Hak de knoflook fijn en snij dunne ringetjes van de de Spaanse peper, halveer de champignons
  • Schep 2 eetlepels olie in een hete koekenpan en voeg de kastanjechampignons, snuf zout, de gehakte koriandersteeltjes en de Spaanse peper toe
  • Voeg na ongeveer 3 minuten de knoflook toe, roer goed door
  • Haal het mengsel na 7 minuten van het vuur
  • Meng de korianderblaadjes door de wortellinten

Het opmaken van de borden

Leg de bietenplakjes op de borden en verdeel de linzen erover. Vorm hier bovenop een torentje van de wortellinten met korianderblaadjes. Verdeel vervolgens de kastanjechampignons en hazelnoten over de salade en pers het sap van de andere helft van de limoen erover uit. Serveer de tahindressing in een schaaltje ernaast; dat ziet er nét wat mooier uit dan het erover heen te sprenkelen vind ik zelf.

Gemberpoeder

Als je niet heel regelmatig werkt met verse gember, kan het zijn dat zo’n prachtige wortel ligt te verpieteren op je fruitschaal. Gember wordt dan heel vezelig. Dan is gemberpoeder een duurzame optie! Je kunt gemberpoeder gebruiken in je wokgerechten, een extra kick in je smoothie of een heel klein beetje in je chocolademelk!  Ook in appeltaart, koekjes of muffins geeft gemberpoeder een heerlijke smaak. Gember is onderdeel van speculaas- en koekkruiden. Geweldig toch, dat deze wortel zowel in zoete als hartige gerechten ingezet kan worden!
Gember is een heerlijke smaakmaker maar het heeft ook heilzame eigenschappen. Gember wordt ingezet tegen misselijkheid en ontstekingen en het heeft een positieve werking op je hersenen. Gember helpt  in het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel en het werkt ook nog eens als bloedverdunner (wel opletten bij hoge doseringen).
Heel veel plezier bij het maken van dit recept. Heerlijk om mee te nemen naar je werk en ook om je gasten voor te schotelen. Eet smakelijk!
%d bloggers liken dit: