Lifestyleblog over voeding, gezondheid, tuinieren en haken
EtenGezondheidRecepten

Pimp je waterkefir

Waterkefir groeit in populariteit! En dat is maar goed ook want het is een prima frisdrankvervanger, een goeie bron van probiotica, suikervrij en erg makkelijk zelf te maken! In mijn vorige blog heb ik uitgelegd hoe je waterkefir kunt maken. Zeker even lezen als je nieuw bent in kefirland!

In deze blog geef ik je een aantal variatietips. Ik vind het namelijk prima om de waterkefir ‘gewoon zo’ te drinken. Maar zo af en toe is het fijn om te varieren. En als je anderen bekend wilt maken met waterkefir is het pimpen van je kefir een prettige kennismaking.

1. Tijdens het fermenteren smaken toevoegen

Het basisrecept (water, suiker en kefirkorrels) kan je uitbreiden met wat ‘gasten’ in de weckpot. Zorg altijd dat je je producten goed was, en maak als het even kan gebruik van biologische producten.

  • Gember is heerlijk om toe te voegen. Ik snij een paar plakken gember en voeg die toe in de pot. De schil mag je er gewoon aan laten zitten! Wel even wassen natuurlijk.
  • Citroenschil is ook populair. Zorg voor een biologische citroen en boen de citroen goed af. Ik gooi zelf alleen de schil in de pot. Sommigen gooien een halve citroen erin. Maar het vruchtvlees kan dan tussen de kefirkorrels komen te zitten tijdens het fermenteren. En dat blijft na het zeven achter. Ik hou het liefst alleen de korrels over. De citroenschillen haal je er gemakkelijk uit. Maar wil jij een halve citroen toevoegen: gewoon doen!

Zorg dat de smaakmakers die je toevoegt niet door de kefir kunnen gaan zweven na het zeven. De korrels gebruik je namelijk steeds weer opnieuw. Dus hoe zuiverder het blijft, hoe beter!

waterkefir smaak toevoegen miss beanie

Een kruidige kefir: deze krijgt als de basiskefir klaar is van mij een paar takjes rozemarijn. En de andere batch krijgt een paar takjes tijm.

2. Ná het fermenteren smaken toevoegen

Er zijn twee opties voor het smaken toevoegen na de twee dagen van fermenteren: bewaar de kefir met de extra smaakmakers na het zeven enkele dagen in de koelkast. Of laat de kefir met onderstaande smaakmakers nog een dag (of twee) doorfermenteren op huiskamertemperatuur. Zorg dat je dit doet in de fles met dop erop: dan ontstaat er een heerlijke bubbel!

Wat dacht je van:

  • blaadjes/takjes munt
  • takjes rozemarijn
  • takjes thijm
  • takjes lavendel
  • blaadjes salie
  • blaadjes/takjes basilicum
  • plakjes gember
  • citroenschil of citroenpartjes
  • sinaasappel (sap en/of schil)
  • grapefruit (sap en/of schil)
  • citroen (sap en/of schil)
  • appelreepjes
  • ananaspartjes
  • steranijs
  • kaneelstokje
  • perzik
  • abrikoos

Als je de kefir in de koelkast bewaart: laat het dan wel minimaal 1 dag goed intrekken (hoe langer hoe intenser de smaak). Smaakcombinaties maken zijn natuurlijk helemaal leuk!

Miss Beanie is helemaal voor experimenteren. Ga dus vooral je gang met bovenstaand lijstje en met smaakmakers die er ook níet tussen staan! Het ergste wat je kan overkomen is dat het niet lekker is. Probeer eventueel uit met kleine flesjes zodat je niet direct een liter weg hoeft te gooien als je experiment nét niet helemaal lukt.

Waterkefir voor beginners

Niet iedereen is op slag verliefd op waterkefir. Voor de beginner kan je de smaak daarom beter op een prettige manier introduceren door bovengenoemde smaaktips. Maar er zijn meer mogelijkheden om de kefir iets zachter van smaak te krijgen.

  • leng de waterkefir aan met water
  • voeg muntblaadjes toe en laat dit na het zeven in de fles meetrekken
  • Een groot deel van bovengenoemde smaakmakers kan je natuurlijk ook in de waterkefir pureren en vlak voor het inschenken zeven. De smaak wordt nog intenser!
kefir met munt miss beanie

Het oog wil ook wat: glamourdrankje!

En wil je nu echt zorgen voor een onvergetelijke kefirervaring: serveer de waterkefir dan als healthy cocktail, helemaal in glamourstijl!

  • Gebruik bovengenoemde tips om de smaak te verzachten
  • Schenk de gepimpte waterkefir in een mooi champagneglas
  • Voeg een takje van bijvoorbeeld munt, lavendel of rozemarijn toe
  • Of voeg een aardbei toe, een paar blue berries, frambozen, een schijf citroen of een andere vrucht die vanuit het glas lonken naar jou en je gasten

Tot slot nog even een algemene tip: ookal staat de fles/pot in de koelkast: het blijft ietsje door fermenteren! Zorg dat de druk zich niet te hoog opbouwt en draai daarom af en toe de dop los.

Cheers!

%d bloggers liken dit: